•• VYUŽITE ZVYŠKY chleba a pečiva II. - HRIANKY ••
Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Môžete ich napríklad zjesť neskôr, využiť pri ďalšom varení či dať zamraziť. Z ovocia, ktoré začína mäknúť, môžete urobiť ovocný nápoj alebo koláč. Menej čerstvú zeleninu môžete zas využiť do polievok. Rovnako sa dá rôznym spôsobom využiť aj starší chlieb a pečivo. Ponúkame niekoľko zaujímavých receptov:
HRIANKY
1. Hrianky so syrom a volským okom
Suroviny:
Postup: Bežný chlieb nakrájame na krajce. Natrieme ich tenkou vrstvou masla a položíme na ne plát syra alebo ich natrieme topeným syrom. Krajce položíme na natretý pekáč alebo plech a zapečieme v horúcej rúre. Osobitne si pripravíme volské oká. Teplé krajce natrieme kečupom alebo inou pikantnou nátierkou a položíme na ne ešte teplé volské oká.
2. Hrianky s bryndzou
Suroviny:
Postup: Tmavý chlieb nakrájame na krajce, natrieme ich tenkou vrstvou masla a potom hrubšou vrstvou bryndze. Na vopred dobre vymastený pekáč alebo plech položíme krajce chleba. Pekáč vložíme na 6 až 8 minút do horúcej rúry. Na teplé hrianky môžeme nasypať nadrobno nakrájanú petržlenovú alebo cibuľkovú vňať.
3. Hrianky s klobáskou
Suroviny:
Postup: Chlieb nakrájame na krajce a z každej strany mierne opražíme. Klobásku nakrájame na kúsky podľa dĺžky krajcov chleba, pozdĺžne ich rozrežeme na polovicu. Na krajce chleba položíme plátky syra a polovičky klobásy rezom na syr a z vrchnej strany nahusto narežeme. Takto pripravené hrianky položíme na pekáč alebo plech natretý tukom a na 4 až 5 minút (kým sa syr nezačne topiť) vložíme do horúcej rúry. Podávajú sa teplé.