logo

•• VYUŽITE ZVYŠKY chleba a pečiva II. - HRIANKY •• 

Zvyšky jedál nemusia vždy skončiť v koši. Môžete ich napríklad zjesť neskôr, využiť pri ďalšom varení či dať zamraziť. Z ovocia, ktoré začína mäknúť, môžete urobiť ovocný nápoj alebo koláč. Menej čerstvú zeleninu môžete zas využiť do polievok. Rovnako sa dá rôznym spôsobom využiť aj starší chlieb a pečivo. Ponúkame niekoľko zaujímavých receptov:

HRIANKY
1. Hrianky so syrom a volským okom

Suroviny:

  • 0,3 kg chleba
  • 0,2 kg syra
  • 0,1 kg masla
  • 6 až 8 vajec na volské oká
  • olej na upečenie vajec

Postup: Bežný chlieb nakrájame na krajce. Natrieme ich tenkou vrstvou masla a položíme na ne plát syra alebo ich natrieme topeným syrom. Krajce položíme na natretý pekáč alebo plech a zapečieme v horúcej rúre. Osobitne si pripravíme volské oká. Teplé krajce natrieme kečupom alebo inou pikantnou nátierkou a položíme na ne ešte teplé volské oká.

2. Hrianky s bryndzou

Suroviny:

  • 0,3 kg chleba
  • 0,2 kg bryndze
  • 0,1 kg masla
  • olej na potretie pekáča
  • petržlenová alebo cibuľková vňať

Postup: Tmavý chlieb nakrájame na krajce, natrieme ich tenkou vrstvou masla a potom hrubšou vrstvou bryndze. Na vopred dobre vymastený pekáč alebo plech položíme krajce chleba. Pekáč vložíme na 6 až 8 minút do horúcej rúry. Na teplé hrianky môžeme nasypať nadrobno nakrájanú petržlenovú alebo cibuľkovú vňať.

3. Hrianky s klobáskou

Suroviny:

  • 0,3 kg chleba
  • 0,3 kg klobásy
  • 0,2 kg syra
  • 2 až 3 lyžice oleja na praženie

Postup: Chlieb nakrájame na krajce a z každej strany mierne opražíme. Klobásku nakrájame na kúsky podľa dĺžky krajcov chleba, pozdĺžne ich rozrežeme na polovicu. Na krajce chleba položíme plátky syra a polovičky klobásy rezom na syr a z vrchnej strany nahusto narežeme. Takto pripravené hrianky položíme na pekáč alebo plech natretý tukom a na 4 až 5 minút (kým sa syr nezačne topiť) vložíme do horúcej rúry. Podávajú sa teplé.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...